14 نکته اپلای


14 Tips of Apply
پاسخ به 14 سوال رایج در اپلای و اخذ پذیرش تحصیلی
در این مطلب به مراحل شروع اپلای، تاثیر سن در اخذ پذیرش، سربازی، شانس پیدا کردن کار، امنیت در آمریکا، زبان در بدو ورود و ... اشاره شده است.

برای شروع فرایند اپلای به هیچ مدرکی احتیاج نداریم؟

برای شروع فرایند شما به هیچ مدرکی احتیاج ندارید! نه مدارک زبان، نه دانشنامه کارشناسی و یا ارشد، نه هیچ مدرک دیگری! صرفاً با داشتن یک رزومه می‌توانید مکاتبه با اساتید که یکی از مهم‌ترین و مؤثرترین قسمت‌های اپلای هست را آغاز کنید. اساتید مرتبط با زمینهٔ کاری خود را پیداکرده و به آن‌ها ایمیل بزنید.

 

آیا فرایند اپلای بعد از فارغ‌التحصیلی شروع کنیم؟

بیشتر افراد صبر می‌کنند تا فارغ‌التحصیل شوند، بعد فرایند اپلای را شروع می‌کنند! فرایند اپلای ممکن تا حدود یک سال یا بیشتر طول بکشد! پس عمرتان را هدر ندهید و قبل از فارغ‌التحصیلی به فکر باشید! شما برای اپلای کردن نیاز به فارغ‌التحصیلی ندارید! یعنی شما می‌توانید و باید درترم ۷-۸ کارشناسی و یا ۳-۴ کارشناسی ارشد اپلای کنید. قدم اول آمادگی برای امتحان زبان است که ممکن است بسته به سطح زبانتان شاید حدود یک سال طول بکشد.

 

Writing sample چیست و چگونه می‌توان یک writing sample مناسب تهیه کرد؟

یکی از مدارک موردنیاز برای برخی از دانشگاه‌های آمریکا و کانادا رایتینگ سمپل است. رایتینگ سمپل می‌تواند هرگونه نوشتهٔ علمی به زبان انگلیسی باشد. پایان‌نامه، پروپوزال و مقالات بهترین گزینه‌ها برای رایتینگ سمپل هستند. اگر هیچ‌یک از این‌ها را به زبان انگلیسی ندارید، چکیدهٔ پایان‌نامهٔ خود را تا حدود دو صفحه گسترش دهید تا اساتید علاوه بر آشنایی با موضوع پایان‌نامهٔ شما، تسلط شما در نگارش علمی را نیز مشاهده کنند.

 

سن درگرفتن پذیرش و فاند از دانشگاه‌های اروپا و آمریکا چه تاثیری دارد؟

در برخی از دانشگاه‌های اروپا برای داوطلبین ادامهٔ تحصیل محدودیت سنی وجود دارد. این در حالی است که در امریکا هیچ محدودیتی ازلحاظ سنی برای شما وجود ندارد! شما می‌توانید در ۵۰ سالگی یا بیشتر هم در هر مقطعی در امریکا ادامه تحصیل بدهید. جالب است بدانید که هیچ دانشگاه یا کارفرمایی در آمریکا حق ندارد از شما در مورد سن، جنسیت، نژاد و رنگ پوست شما از شما بپرسد. اگر هم سؤالی در این موارد در اپلیکیشن فرم دانشگاه‌ها جهت اهداف آماری باشد شما این حق را دارید که به آن پاسخ ندهید و مطمئن باشید هیچ تأثیری در تصمیم‌گیری نهایی آن‌ها نخواهد داشت. شاید به همین دلیل است که رزومه‌ها در ایالت متحده فاقد عکس و اطلاعات شخصی ذکرشده می‌باشند.

 

چه موقع اپلای کنیم؟

پر کردن فرم‌های اپلیکیشن خود را حداقل یک ماه زودتر از ددلاین شروع کنید. همیشه ممکن است مواردی در لیست موردنیاز دانشگاه‌ها باشد که شما انتظار آن را نداشته باشید! برخی دانشگاه‌ها علاوه بر انگیزه نامه، از شما Personal history statement می‌خواهند. برخی دیگر ممکن است جزئیات دیگری بخواهند که آماده کردنشان زمان‌بر است. یادتان باشد که هنوز هم تعداد زیادی از دانشگاه‌ها در آمریکا از شما می‌خواهند که کارنامهٔ رسمی خود را برایشان پست کنید. این اطلاعات را زودتر از ددلاین کسب کنید و خود را برایشان آماده کنید.

 

ددلاین های آمریکا و کانادا برای ترم بهار چه زمانی هست؟

ددلاین های ترم بهار معمولاً پراکندگی بیشتری نسبت به ترم پاییز دارند. ددلاین بهار برای دانشگاه‌های برتر سطح A، مارس/ آوریل، برای دانشگاه‌های سطح B، جولای و اوت و دانشگاه‌های سطح C و پایین‌تر، اکتبر و نوامبر است. بااین‌وجود، بسیاری از دانشگاه‌ها در این دسته‌بندی قرار نمی‌گیرند؛ یعنی دانشگاه‌های بسیار خوبی هستند که ددلاین هایی در اکتبر و نوامبر دارند درحالی‌که برخی دیگر دانشگاه‌ها با رنک پایین‌تر ددلاین هایی در آوریل و می‌دارند. به همین دلیل لازم است از هم‌اکنون فرایند مکاتبات خود را جهت پیدا کردن اساتید و دانشگاه‌های هدف آغاز کنید!

 

چه کسانی و چگونه برای قبولی یا رد شدن اپلیکیشن ما تصمیم می‌گیرند؟

در اغلب دانشگاه‌ها در آمریکا و کانادا "کمیته پذیرش" که معمولاً چند هفته تا یک ماه پس از ددلاین تشکیل می‌شود، برای اپلیکیشن شما تصمیم می‌گیرد. این کمیته شامل تعدادی از اعضای هیئت‌علمی دانشکده است و طی جلساتشان، بر اساس فاکتورهای معدل، دانشگاه، نمرات زبان، توصیه‌نامه‌ها و انگیزه نامه به هر فرد امتیازی تعلق می‌گردد. به افراد برتر با توجه به تعداد پوزیشن های موجود بورسیه تعلق می‌گیرد. این به این معناست که ممکن است استادی که شما با او مکاتبه می‌کنید اصلاً عضو کمیتهٔ پذیرش نباشد. در دانشکده‌های کوچک‌تر معمولاً تمامی اساتید برای تصمیم‌گیری دورهم جمع می‌شوند و بدین ترتیب استادی که با او مکاتبه کرده‌اید راحت‌تر می‌تواند از اپلیکیشن شما دفاع کند.

 

مزایا و معایب انجام خدمت سربازی قبل از اپلای چیست؟

انجام خدمت سربازی قبل از اپلای ممکن است مشکلاتی را برای شما به همراه داشته باشد. علاوه بر اینکه دو سال ارزشمند از عمرتان را صرف آن کرده‌اید ممکن است در صورت خدمت در سپاه یا انجام برخی پروژه‌های تحقیقاتی حساس، مشکلاتی برای اخذ ویزای دانشجویی آمریکا برایتان پیش بیاید. انجام خدمت سربازی قبل از اپلای مزایایی هم دارد. مثلاً در مدت خدمت می‌توانید زبان انگلیسی خود را تقویت کرده و همچنین مقالات تحقیقاتی چاپ کنید. داشتن کارت معافی یا پایان خدمت شما را از گذاشتن ودیعهٔ ۱۵ میلیون تومانی هم بی‌نیاز می‌کند.

 

در آمریکا آیا مدرک دکترا شانس شما را برای کار بالاتر می‌برد یا ارشد مجدد؟

این مطلب زیاد مطرح می‌شود که شما با داشتن دکترا در آمریکا برای بسیاری از شغل‌ها overqualified شده و به‌سختی کار پیدا خواهید کرد. در این پست به صحت این مطلب می‌پردازیم: اولاً در سال ۲۰۱۳ در آمریکا، نرخ بیکاری برای فارغ‌التحصیلان دکترا ۲.۱٪‌ و برای فارغ‌التحصیلان کارشناسی ارشد ۳٪‌ بوده است. دوما، این درست است که موقعیت‌های شغلی برای فارغ‌التحصیلان دکترا کمتر است، اما به همان نسبت تعداد افرادِ دارای مدرک دکترا نیز پایین‌تر است. علاوه بر این، فرایند دریافت ویزای آمریکا برای کارشناسی ارشد مجدد ممکن است مشکل‌زا باشد.

 

در آمریکا بهتر است خوابگاه بگیریم یا در بیرون دانشگاه خانه اجاره کنیم؟

به‌طورمعمول گرفتن خوابگاه در آمریکا برای شما گران‌تر از اجاره آپارتمان یا خانه تمام می‌شود. بزرگ‌ترین مزیت خوابگاه این است که داخل دانشگاه قرار دارد. بااین‌وجود، بیشتر دانشجویان ارشد و دکترا، ترجیح می‌دهند که خارج از دانشگاه زندگی کنند و با قیمتی بهتر برای خود آپارتمان اجاره کنند. در شهرهای دانشجویی معمولاً هرچه از دانشگاه دورتر می‌شویم، قیمت خانه کاهش میابد. به همین دلیل ممکن است ترجیح بدهید کمی دورتر از دانشگاه زندگی کنید و با دوچرخه، اتومبیل شخصی و یا سرویس رایگان دانشگاه (در برخی از دانشگاه‌ها) رفت‌وآمد کنید.

 

امنیت در دانشگاه‌های آمریکا چگونه است؟

حقیقت این است که آمار جرم و جنایت در ایالات‌متحده بالاست؛ اما اگر به نقشهٔ پراکندگی محل وقوع جرم نگاه کنیم می‌بینیم که بیشتر این جرم‌ها در مراکز شهرهای بزرگ و بعضی محله‌های خاص رخ می‌دهند. معمولاً جای نگرانی نیست اما اگر خیلی حساس هستید دانشگاه‌هایی را انتخاب کنید که در شهرهای کوچک دانشجویی و یا در حومهٔ شهرهای بزرگ هستند. بااین‌وجود معمولاً دانشگاه‌هایی هم که در داخل شهرهای بزرگ هستند، در محله‌های امنی قرار دارند. در پایان به خاطر داشته باشید که باید از محله‌های خاص هر شهر خصوصاً در ساعات محدودی از شبانه‌روز بر حذر باشید!

 

روش‌های مواجهه با مشکلات زبان در بدو ورود به آمریکا و کانادا چیست؟

اگر باوجود نمره‌ی خوب در تافل و آیلتس در بدو ورود به آمريكا يا كانادا، متوجه نمی‌شوید مردم چه ميگويند و مجبوريد از آن‌ها بخواهيد كه مطالبشان را تكرار كنند، نگران نباشيد! اين کاملاً طبيعى است و بيشتر دانشجويان اين مشكل را دارند. انگليسى محاوره‌ای تا حدود زيادى با زبان آكادميك تفاوت دارد و مدتى طول می‌کشد كه آن را در محيط ياد بگيريد. خبر خوش آن است كه مهارت ليسنينگ (شنيدارى) با حضور در محيطِ انگلیسی‌زبان با سرعت بيشترى نسبت به مهارت‌های ديگر رشد می‌کند. پس براى تقويت زبان خود، سعى كنيد علاوه بر دوستان ايرانى، دوستان نزديك نيتيو هم داشته باشيد. به‌علاوه، در آمريكا و كانادا بيشتر كليساها، کلاس‌های زبان انگليسى رايگان دارند و شما می‌توانید زبان خود را در بدو ورود با شركت در اين کلاس‌ها تقويت كنيد.

 

منتظر معجزه نباشید!

بسیاری از داوطلبین همیشه به دنبال راه‌های معجزه‌آسا هستند! مثلاً می‌پرسند چگونه می‌شود بدون مدرک زبان از آمریکا فول فاند گرفت؟! یا اینکه چطور بدون جی آر ای در مقطع ارشد و دکترا در امریکا بورسیه شوم یا اینکه چطور با معدل ۱۲ لیسانس می‌توان به برکلی رفت! اعتمادبه‌نفس بالا قطعاً در موفقیت شما مؤثر است، بااین‌وجود لازم است همهٔ جوانب کار را در نظر بگیرید و حساب‌شده اپلای کنید! با افراد باتجربه مشورت کنید و انتظارات خود را واقعی کنید. مثلاً بدانید که داشتن مقالات برای گرفتن فاند ضروری نیست اما نمرات تافل و در اکثر مواقع جی آر ای مناسب، برای گرفتن فاند ضروری است.

 

اطلاعات ورودی را فیلتر کنید!

در مشاوره‌های حضوری ما، بسیاری از افراد مطالبی را عنوان می‌کنند که گاها ناقص و یا غلط هستند. داوطلبین این اطلاعات را معمولاً از افراد غیرمتخصص شنیده‌اند. مثلاً یکی می‌گفت که شنیده است برای گرفتن فاند از آمریکا حتماً باید معدل بالای ۱۷ از دانشگاه سراسری و حداقل ۲ مقاله ژورنال داشته باشید که این لزوماً صحیح نیست. یا اینکه گرفتن پذیرش در آلمان منوط به داشتن مدرک ب ۲ آلمانی است. یا مثلاً GRE فقط برای رشته‌های مهندسی است. گاها دیده‌شده متقاضیان از اساتیدی که در دانشگاه‌های معتبر دنیا نیز فارغ‌التحصیل شدند اطلاعات غلط دریافت می‌کنند، مثلاً فردی به ما مراجعه کرده بود که استادش فارغ‌التحصیل دانشگاه میشیگان آمریکا بود و به فرد گفته بود برای ارشد به‌هیچ‌عنوان در آمریکا شانس فاند نداری که این حرف مسلماً غیر کارشناسی و نادرست است! در برخی سوپر گروه‌های تلگرامی یا فروم های مربوط به اپلای حجم بسیار زیادی از اطلاعات وجود دارد که گاها ناقص و یا برداشت‌های شخصی است.