آزمون جی‌مت


GMAT Test
آزمون GMAT چیست؟
GMAT که مخفف عبارت "Graduate Management Admission Test" است، امروزه به یکی از مهم‌ترین ابزارهای سنجش بخشی از توانایی‌های متقاضیان شرکت در دوره‌های "MBA Master of Business Administration" و دوره‌های نزدیک و مشابه آن نظیر "MPA Master of Public Administration" شناخته‌شده است و تقریباً هیچ مدرسه، کالج یا دانشگاه معتبر برگزارکننده این دوره‌ها نیست که ارائه نمره GMAT را به‌عنوان یکی از شروط بررسی پرونده متقاضی اعلام نکند. همچنین تعداد زیادی از دانشگاه‌هایی که دروس "Business" در دوره دکترا (PhD) آن‌ها نظیر امور مالی، حسابداری و اقتصاد حوزه اصلی محسوب می‌شود نمره این آزمون را شرط پذیرش فرد می‌دانند.

این آزمون به‌طور مستقل هیچ توانایی خاصی را در فرد محاسبه نمی‌کند بلکه ترکیبی از توانایی‌ها و مهارت‌های متنوع که برای یک دانشجوی فعال در حوزه مدیریت امور مالی، اقتصادی و اجرایی لازم است را بررسی می‌کند. به همین دلیل دارای هیچ میزانی به‌عنوان نمره رد یا قبول نیست و این مراکز آموزشی، کالج‌ها و دانشگاه‌ها هستند که هر یک به فراخور برنامه‌های آموزشی خود حداقل نمره قابل‌قبول را اعلام کنند لذا ممکن است فردی با داشتن یک نمره متوسط بتواند برای برخی از این مراکز تقاضای ثبت‌نام دهد و برای برخی دیگر خیر. واضح است که هر مدرسه‌ای که دوره معتبرتری را ارائه می‌دهد نمره بالاتری را هم طلب می‌کند.

 

قسمت‌های مختلف آزمون:

این آزمون از سه بخش اصلی تشکیل‌شده است که عبارت‌اند از:

  • ارزیابی (Analytical)
  • نگارش (Writing)
  • تحلیلی (Assessment)


که به‌اختصار AWA خوانده می‌شود، Verbal و Quantitative Sections. متقاضی باید در بخش نگارش بر روی دو متن essay کار کند که یکی برای تحلیل یک استدلال argument و دومی بررسی یک موضوع است. متقاضی برای هر یک ۳۰ دقیقه زمان دارد و اینکه کدام‌یک اول ارائه شود مشخص نیست اما این بخش از آزمون همیشه اولین بخش آن است.


اگر بخواهیم این بخش از آزمون را با نمونه‌های مشابه ای چون بخش نگارش در آزمون‌های استانداردی چون TOFEL یا ILETS مقایسه کنیم تفاوت‌ها در چند نکته است.

  • اول در پرسش خود متون که به‌مراتب پیچیده‌تر از آزمون‌های عادی زبان است و تحلیل آن‌ها صرف‌نظر از چگونگی نگارششان یک مسئله است و عموماً نگارش بحث به زبان مادری هم ساده نیست.
  • دوم حجم آن است. مثلاً در آزمون تافل نگارش حجمی بین ۳۵۰ تا ۵۰۰ کلمه کفایت می‌کند درحالی‌که در این آزمون حجمی کمتر از ۵۰۰ کلمه چندان مقبول نیست و بهتر است بالای ۶۰۰ کلمه باشد.


هر متن توسط دو ممتحن ارزیابی می‌شود که اولی درواقع یک برنامهٔ نرم‌افزاری خیلی پیشرفته است که به تحلیل نگارش خلاقانه و ارزیابی خطاهای دستوری و املایی می‌پردازد. ممتحن دوم که انسان است توانایی متقاضی را در نحوه دسته‌بندی و پرورش و نظم دادن به دیدگاه‌ها و چگونگی عرضه آن‌ها می‌سنجد. هر دو ممتحن بر اساس یک درجه‌بندی بین ۰ تا ۶ که می‌تواند تا نیم تقسیم شود نمره می‌دهند. اگر این دو نمره بیش از یک امتیاز فاصله داشتند یک انسان دیگر به‌عنوان ممتحن سوم نیز به کار نمره می‌دهد و سپس متوسط این نمرات به‌عنوان نمره نهایی این نگارش و متوسط دو متن مختلف به‌عنوان نمره نهایی این بخش اعلام می‌شود.


بعد از پایان زمان این بخش و یک‌وقت تنفس کوتاه اختیاری (۵ تا ۱۰ دقیقه) یکی از دو بخش دیگر آغاز می‌شود که هر دو به‌صورت پاسخ‌گویی به سؤالات چندگزینه‌ای است. آزمون" Verbal" یا شفاهی دارای ۴۱ سؤال است و ۷۵ دقیقه برای پاسخ به آن زمان وجود دارد. این بخش از سه گونه سؤال Sentence Correction، Critical Reasoning و Reading Comprehension تشکیل‌شده و وظیفه آن درمجموع ارزیابی سطح دانش متقاضی در حوزه‌های مرتبط بافهم عمیق‌تر زبان انگلیسی نظیر مبحث دستور زبان، ارزیابی یک استدلال و درک مطلب است.


بخش Quantitative که در آن دو گروه از پرسش‌های مرتبط با Problem Solving و Data Sufficiency ارائه می‌شود مجموعاً ۳۷ پرسش و ۷۵ دقیقه زمان دارد. این آزمون همان‌طور که از نام آن و دو گونه سؤالاتش پیداست به ارزیابی کیفی شیوه اندیشه و استدلال متقاضی می‌پردازد. نکته جالب، پرسش‌های گونه دوم Data Sufficiency (کفایت کردن داده‌ها) است که کاملاً مختص این آزمون طراحی‌شده و مشابه ندارد. در این‌گونه پرسش‌ها بعد از هر پرسش دو عبارت اخباری حاوی اطلاعات آمده و آنگاه در یک ترکیب ۵ گزینه‌ای از حالات مختلفی از ارتباط بین این داده‌ها و پرسش مربوطه پرسیده می‌شود تا مشخص شود که آیا هر یک از آن‌ها یا هر دو باهم یا هیچ‌کدام برای پاسخ دادن به پرسش کفایت می‌کنند یا نه. در پست بعدی منبعی که نمونه سؤالات را ارائه خواهیم کرد تا با انواع آن‌ها بیشتر آشنا شوید.

 

شیوه ارزیابی و امتیازدهی به آزمون چگونه است؟


نمره این آزمون به‌صورت یک نمره تفکیکی برای سه بخش مجزا و یک نمره نهایی که درواقع ترکیب دو بخش غیر نگارشی آن است ارائه می‌شود که حداکثر می‌تواند ۸۰۰ باشد. بر اساس نتایج ۳ سال اخیر میانه آن عدد ۵۳۵.۲ بوده است. حدود دوسوم نمرات عددی بین ۲۰۰ تا ۶۰۰ است و شیوه پیچیده محاسبه نمره به‌گونه‌ای طراحی‌شده که حدود ۶۸ درصد شرکت‌کنندگان نمره‌ای در این محدوده داشته باشند. همین نکته روشن می‌سازد که برای اخذ پذیرش در یک دوره خوب و معتبر MBA شما باید نمره‌ای به‌مراتب بالاتر از این و حداقل حدود ۷۰۰ داشته باشید که بتوانید از دیگران فاصله بگیرید و این ساده نیست.

 
نمره آزمون نگارش که درواقع متوسط نمره دو نگارش مستقل شماست عددی بین ۰ تا ۶ خواهد بود.

 
هر دو بخش دیگر نمره‌ای بین ۰ تا ۶۰ دارند که پس از محاسباتی به نمره نهایی تبدیل می‌شود. دراین‌بین آزمون Verbal سخت‌تر به نظر می‌رسد چراکه میانه ۳ ساله آن ۲۷.۸ از ۶۰ بوده و نمرات بالای ۴۴ و زیر ۹ در آن به‌ندرت اتفاق افتاده درحالی‌که در بخش Quantitative میانه ۳۵.۶ از ۶۰ بوده و نمرات بالای ۵۰ و یا زیر ۷ ندرتاً اتفاق افتاده است.

 
هر دو بخش چند-گزینه‌ای آزمون به‌صورت ارزیابی نتیجه پاسخ قبلی داوطلب عمل می‌کنند یعنی پرسش اول در حد متوسط است و سؤال بعدی بر اساس نتیجه سؤال اول انتخاب می‌شود. اگر به سؤال اول پاسخ درست داده شود، سؤال دوم مشکل‌تر خواهد بود و اگر پاسخ نادرست داده شود سؤال ساده‌تری ارائه می‌شود. بدیهی است که در این سیستم ارزیابی، امتیاز سؤالات یکسان نیست و هرچقدر فرد بتواند در مدت‌زمان آزمون سؤالات درست بیشتری بزند (چون سؤالات مرتباً مشکل‌تر شده و لاجرم امتیاز آن‌ها افزایش می‌یابد) امتیاز کلی وی هم بیشتر می‌شود. یک دلیل تفاوت زیاد امتیازات هم در همین نکته است.

 
تفاوت دیگر این آزمون با اکثر آزمون‌های دیگر کاهش امتیاز در صورت بی‌پاسخ گذاشتن سؤالات است. درواقع، برخلاف اکثر آزمون‌ها که در آن‌ها پاسخ نادرست جنبه منفی زیادی دارد اینجا پاسخ ندادن مشکل‌ساز است. همچنین اگر داوطلب تعداد زیادی پاسخ نادرست پست سر هم داشته باشد (که معنای آن می‌تواند اجتناب از خالی گذاشتن پرسشنامه از طریق پاسخ دادن تصادفی به سؤالات است) امتیاز وی بازهم کاهش می‌یابد.

 

نحوه ثبت‌نام در آزمون GMAT:

ثبت‌نام این آزمون از طریق سایت www.mba.com صورت می‌گیرد. ثبت‌نام در سایت رایگان است.

برای ثبت‌نام در آزمون باید در سایت فوق یک پروفایل ایجاد کرده و اطلاعات خود را شامل نام، نام خانوادگی، آدرس و ... را وارد کنید.

هنگام واردکردن نام و نام خانوادگی دقت کنید. این نام و نحوه نگارش آن باید با چیزی که در پاسپورت شما نوشته‌شده است یکسان باشد. این 2 بخش از اطلاعات را بعد از save کردن پروفایل دیگر نمی‌توانید تغییر دهید. تغییر نام یا تصحیح املای آن تنها با تماس با جیمک و اجازه آن‌ها ممکن است.

 

فرآیند انجام ثبت‌نام:

  1. ورود به سایت (پر کردن پروفایل در اولین بار ورود)
  2. ورود به قسمت Register for the GMAT.
  3. پیدا کردن مرکز یا مراکز موردنظر در لیست. اگر می‌خواهید مراکز نزدیک به کشور خود را ببینید در اولین قسمت که نوشته‌شده است Find the closest مقدار آن را به 20centers تغییر دهید تا لیست بهتری را به شما نمایش دهد. درصورتی‌که مرکز موردنظر را نمایش نداد، کشور را عوض کنید. بعد از انتخاب مرکز یا مراکز موردنظر (حداکثر 4 مرکز) با زدن next به صفحه بعد بروید. با انتخاب ایران، مراکز کشور ترکیه به شما نمایش داده نخواهد شد. برای دیدن مراکز ترکیه باید کشور را از ایران، به ترکیه تغییر دهید.
  4. چک کردن " خالی بودن " یا " جا داشتن " مرکز موردنظر در تاریخی که می‌خواهید. در این قسمت ابتدا تاریخ موردنظر را مشخص کنید. سپس بین مراکز انتخاب‌شده بگردید تا جای خالی پیدا کنید. روزهایی که هنوز جای خالی دارند در جدول به‌صورت پررنگ و برجسته نمایش داده می‌شوند. اگر مرکز شما در تاریخ موردنظرتان جادارید، روی آن تاریخ کلیک کنید. در سمت راست جدول به شما زمان‌های خالی در آن روز نمایش داده می‌شود. زمان برگزاری امتحان جیمت در مراکز مختلف است. آزمون ممکن است در ساعت 8 صبح یا 2:30 بعدازظهر شروع شود. انتخاب ساعت با شماست. بعد از انتخاب زمان موردنظر روی دکمه Select exam appointment کلیک کرده و به صفحه بعد بروید.
  5. دریافت برنامه GMATprep: در این صفحه از شما سؤال می‌شود که به چه طریق می‌خواهید برنامه GMATprep را دریافت کنید. اگر ساکن ایران هستید، گزینه اول را انتخاب کنید و برنامه را به‌صورت download directly دریافت کنید. دیسک این برنامه به ایران پست نمی‌شود.
  6. تأیید و فاکتور: در این صفحه به شما مبلغی که باید بپردازید نشان داده خواهد شد. در حال حاضر هزینه آزمون 250$ است. در این صفحه از شما خواسته می‌شود اطلاعات خود را یک‌بار دیگر چک کنید و مطمئن شوید که در پروفایل به‌درستی وارد کرده‌اید. درصورتی‌که از voucher استفاده می‌کنید یا کد تخفیف‌دارید در پایین این صفحه وارد کنید. اگر می‌خواهید از credit card استفاده کنید به صفحه بعد بروید.
  7. پرداخت از طریق credit card: در این صفحه اطلاعات کردیت کارد را وارد کنید. توجه: 1. در این قسمت از شما Billing Adress سؤال می‌شود. این آدرس به‌صورت خودکار، همان آدرسی است که در پروفایل خود وارد کرده‌اید. این آدرس باید برابر آدرسی باشد که " رسید کردیت کارد " به آن آدرس فرستاده می‌شود. اگر آدرس نوشته‌شده با آدرس کارت متفاوت است حتماً آن را تغییر دهید. 2. دقت کنید درصورتی‌که از کارت اقوام، دوستان یا هر شخصی غیر از خود شما، استفاده می‌کنید، حتماً با آن‌ها هماهنگ کنید و آدرس و اطلاعات دقیق کارت را از آن‌ها بگیرید. 3. گاهی GMAC درصورتی‌که نام دارنده کارت یا credit card holder بانام شما متفاوت باشد، برای اطمینان از دزدی نبودن کارت و اطلاع داشتن صاحب کارت، با آن‌ها تماس می‌گیرد. پس حتماً با صاحب کارت هماهنگ کرده و آن‌ها را در جریان قرار دهید.
  8. تأیید نهایی: درنهایت به شما اطلاعات کردیت کارت (نحوه پرداخت)، تاریخ ثبت‌نام و ... نمایش داده خواهد شد و درصورتی‌که تأیید کنید، هزینه آزمون کسر شده و ثبت‌نام شما نهایی می‌شود.

 

هزینه‌های آزمون GMAT:

در حال حاضر هزینه‌های مختلف مرتبط با جیمت به‌صورت زیر است: (همه اعداد به دلار آمریکا هستند)

هزینه ثبت‌نام آزمون: 250$

با ثبت‌نام در آزمون و پرداخت این هزینه، شما می‌توانید در آزمون شرکت کرده، نمره خود را برای 5 دانشگاه یا مرکز فرستاده و کارنامه رسمی خود را به‌صورت پستی دریافت کنید.

 

تغییر تاریخ یا محل ثبت‌نام: 50$

درصورتی‌که بخواهید تاریخ آزمون خود را تغییر دهید (به دلیل عدم آمادگی یا ...) یا اگر بخواهید محل آزمون را تغییر دهید (به دلیل عدم دریافت ویزا یا ...) با پرداخت این هزینه می‌توانید آزمون خود را جابه‌جا کنید.

 

درخواست ارسال نمره اضافه: 28$ (هر نمره)

درصورتی‌که بخواهید نمره شما به دانشگاه‌های دیگری جز 5 دانشگاه اولیه فرستاده شود، باید برای هر مرکز یا دانشگاه اضافه، این مبلغ را بپردازید

 

لغو کردن ثبت‌نام یا cancellation:

درصورتی‌که بیشتر از 7 روز به تاریخ آزمون مانده باشد و امتحان خود را لغو کنید به شما 80$ بازگردانده می‌شود. درصورتی‌که در طی 7 روز مانده به امتحان، آزمون را کنسل کنید هیچ مبلغی به شما بازگردانده نخواهد شد.

 

مالیات: برای امتحان دادن در برخی از کشورها، باید مقدار مالیاتی، طبق قانون آن کشور بپردازید.

این مالیات علاوه بر هزینه اصلی محاسبه می‌شود و به هزینه اصلی آزمون، هزینه تغییر تاریخ / محل و هزینه نمره اضافه تعلق می‌گیرد. مراکز اطراف ایران، بدون مالیات هستند.

 

کلمه کلیدی: